Gebruikersnaam of wachtwoord was incorrect
Je account is vergrendeld
Het profiel werd verwijderd
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Google

Goed advies voor het vinden van een roommate

Samenwonen met een kamergenoot is waarschijnlijk heel anders dan wat je gewend bent. Om je met deze situatie te helpen, hebben we wat tips verzameld:

Wees realistisch: Verwacht niet dat je kamergenoot direct je beste vriend is vanaf het begin. Een gebrek aan contact kan zelfs de beste vriendschappen beƫindigen, dus zorg voor regelmatig contact en praat met elkaar.

Chemie: Zorg ervoor dat je toekomstige kamergenoot goed past bij je criteria en behoeften. Het is prettig om te leven met iemand met wie je het niet eens bent. Stel een hoop vragen en regel alles voordat jullie bij elkaar intrekken. Spreek een paar keer af en leer elkaars goede en slechte kanten kennen. Hoe eerlijker je bent, des te minder onprettige verrassingen je kunt verwachten.

Houd alle vormen van communicatie open. Praat over mogelijke conflictonderwerpen. Wees voorbereid op het sluiten van compromissen. Indien nodig kun je een lijst met basisregels maken omtrent bijv. muziek, roken, eten en bezoekers. Dit vermindert het risico op discussies en misverstanden. Als je kamergenoot iets doet wat je niet bevalt, wees dan eerlijk, ook tegen jezelf. Pak het probleem direct aan, kleine dingen kunnen uitvergroot worden wanneer je er niet over praat.

Ken je rechten: Als bewoner heb je het recht op:

Slaap en ontspanning in je eigen kamer.

Lezen en studeren in je kamer zonder onderbreking.

Gratis en onbeperkt toegang tot je kamer en je bezittingen volgens het contract tussen jullie.

Schone en goede omgevingen, waar je zelf aan dient bij te dragen.

Bezoek over de vloer zonder je kamergenoot lastig te vallen.

Het uiten van je gevoelens wanneer je rechten worden aangepast.

Heb respect voor elkaar: wederkerig respect is belangrijk en je dient elkaars wensen te respecteren. Wees eerlijk en oprecht. Dit geeft je de kans op een van de beste en meest leerzame perioden van je leven. Geniet ervan!